Χτισμένο σε ένα λόφο του χωριού Παρασκευή Αιγιαλείας, αισθητικά απόλυτα ενταγμένο στον τόπο
μέσα από την χρήση του ξύλου και της πέτρας, τo μικρό οινοποιείο γίνεται το σημαντικότερο εργαλείο
για την παραγωγή των ιδιαίτερων κρασιών του κτήματος.

Ήταν το 1990 όταν ο Σταύρος Καρανικόλας, γέννημα και θρέμμα  της ιδιαίτερης πατρίδας του – το χωριό Παρασκευή της Ορεινής Αιγιαλείας, ξεκινάει να οραματίζεται και τελικά αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο αλλά και μεγαλεπήβολο έργο.  Να δημιουργήσει, εκεί στο χωριό του, ένα μικρό αλλά ποιοτικό οικογενειακό οινοποιείο.

Η όλη ιδέα ξεκίνησε από  την ανάγκη και την επιθυμία αφενός να μπορέσει να αποκομίσει την “προστιθέμενη αξία” της μεταποίησης ενός ανώτερου ποιοτικά σταφυλιού και αφετέρου να μπορέσει να εκφράσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αμπελώνων του μέσα στις φιάλες του κρασιού του. Έχοντας μεγαλώσει, πρακτικά, μέσα στον οικογενειακό αμπελώνα αλλά και – όπως όλη η Αιγιάλεια – στην σταφίδα γνώριζε και πίστευε  στο μέγιστο βαθμό την ποιότητα της πρώτης ύλης του και έτσι  θέλησε να την εκφράσει και στο κρασί του για…  να το απολαύσουν οι φίλοι όπως συνηθίζει να λέει.

Ξενάγηση στο οινοποιείο Καρανικόλα

Το οινοποιείο είναι ένα πέτρινο στολίδι, άρρηκτα προσαρμοσμένο στην αρχιτεκτονική και την αισθητική του τόπου με δυναμικότητα παραγωγής τα 70000 λίτρα κρασιού.

Διαθέτει ικανούς χώρους για την βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, με άνεση και οργάνωση καθώς και για την εμφιάλωση / συσκευασία των κρασιών.

Στο πίσω μέρος του οινοποιείου υπάρχει ημιυπόγεια κάβα (“ακουμπά” στην πλάτη του λόφου) για τα βαρέλια και για  την παλαίωση των φιαλών. Αξιοποιεί τόσο την παραγωγή των ιδιόκτητων αμπελώνων του όσο και συνεργαζόμενων παραγωγών.

Το οινοποιείο στον ανώγειο τμήμα του διαθέτει χώρο υποδοχής με δυνατότητες γευστικής δοκιμής αλλά και μικρών συνεστιάσεων καθώς επίσης γραφεία και πωλητήριο των κρασιών του κτήματος. Είναι επισκέψιμο και απολαυστικό στην ξενάγηση.

Το οινοποιείο αξιοποιεί την σταφυλική παραγωγή του αμπελώνα ο οποίος έχει συνολική έκταση 50 στρεμμάτων και είναι φυτεμένος με τις ποικιλίες Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Merlot, Μαυροδάφνη και Cabernet Sauvignon. Επίσης συνεργάζεται και με λίγους παραγωγούς – φίλους, αξιοποιόντας την παραγωγή τους.

Ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 750 και 1000 μέτρων στις παρυφές του ελατόδασους της Παρασκευής, ακριβώς πάνω από το χωριό.