Μια ιστορία αμπελώνων που ξεκινάει από το 1980
στο σήμερα με τις γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Καρανικόλα!
Λίγα λόγια για τις Πλαγιές Αιγιαλείας…
Η ανατολική περιοχή του Νομού Αχαΐας – από την περιοχή της Ζήριας μέχρι την Ακράτα- ορίζει τον Δήμο Αιγιαλείας. Ξεκινάει από την παραλιακή ζώνη και ανεβαίνει σταδιακά μέσα από ήπιους λόφους και πλαγιές για να συναντήσει τα μεγάλα και απόκρημνα βουνά της κεντρικής Πελοποννήσου, κύρια το Παναχαϊκό και τον Χελμό.
Η αμπελουργική ζώνη των πλαγιών της Αιγιάλειας περιλαμβάνει μια έκταση 10000 στρεμμάτων και τα αμπελοτόποια της ξεκινάνε περίπου από τα 400 μέτρα και φθάνουν μέχρι και λίγο πάνω από τα 1000 μέτρα. Κύρια ποικιλία της ζώνης είναι ο εξαιρετικής ποιότητας κόκκινος Ροδίτης που αριθμεί περί τα 9000 στρέμματα. Τα υπόλοιπα είναι φυτεμμένα με ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, η Μαυροδάφνη, το Μαύρο Καλαβρυτινό, το Chardonnay, το Sauvignon blanc, το Merlot, το Cabenrnet Sauvignon, το Syrah και άλλες.
Ο Τόπος
στις πλαγιές του βουνού …. κάτω από ένα μεγαλοπρεπές ελατόδασος.
Απέχει περί τα 15 χλμ από το Αίγιο μέσα από μια πολύ όμορφη διαδρομή στη φύση περνώντας τα χωριά Κούμαρης, Χατζή και Δάφνες, ενώ συνεχώς στο πλάι βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Μεγαννίτη. Η διαδρομή περνά μέσα από ελαιώνες και αμπελώνες με κορινθιακή σταφίδα σε συνεχείς εναλλαγές. Πλησιάζοντας στο χωριό το οποίο σφύζει από την πλούσια βλάστηση περνάμε μέσα από πλατάνια, πεύκα και έλατα αλλά και από τα πολλά τρεχούμενα νερά από αμέτρητα ρυάκια και πηγές.
Οι Αμπελώνες
σε 5 περιοχές γύρω από το χωριό σε υψόμετρα από 650 έως 900 μέτρα.
Η συνολική έκταση των αμπελώνων είναι 50 στρέμματα. Είναι φυτεμένοι με τις ποικιλίες Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Μαυροδάφνη και Cabernet Sauvignon, Οι αμπελώνες καλλιεργούνται με μια μινιμαλιστική λογική – άλλωστε γενικά η περιοχή των Πλαγιών Αιγιαλείας αλλά και ειδικότερα του χωριού της Παρασκευής, ευνοεί την ελαχιστοποίηση των όποιων επεμβάσεων – τόσο σε φυτοπροστασία όσο και στη θρέψη.
Σε ότι αφορά την θρέψη αυτή γίνεται ετήσια με την χρήση των κομποστοποιημένων υπολειμμάτων της οινοποίησης και κοπριάς (το λεγόμενο στην περιοχή “τσιπουρόχωμα”).
Η ζιζανιοκτονία γίνεται με μηχανική καλλιέργεια. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 400 έως 500 φυτά το στρέμμα.
Κάντε “κλικ” στις παρακάτω φωτογραφίες των αμπελώνων μας, για να τις δείτε σε λεπτομέρεια!